De Atheense School Het Colosseum Rome: Forum Romanum Kreta: Knossos Rome: de Palatijn

De Atheense School


Detail uit het beroemde fresco van de Italiaanse renaissance schilder Rafaël: de Atheense school. Het fresco bevindt zich in de Vaticaanse Musea.

Het Colosseum


Het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk werd gebouwd in de 1e eeuw n. Chr. De bouw werd gefinancierd uit de buit van de plundering van Jeruzalem in 70 n. Chr.

Rome: Forum Romanum


Ruïnes van het Forum Romanum in Rome: ooit het politieke centrum van het machtige Romeinse Rijk.

Kreta: Knossos


Ruïnes van het beroemde paleis van koning Minos in Knossos (Kreta). Dateert uit ca. 3000 v. Chr.

Rome: de Palatijn


Zicht vanaf het Circus Maximus op de ruïnes van de keizerlijke paleizen op de Palatijn in Rome.
 

Griekse mythologie

De Griekse mythologie behoorden tot het collectief bewustzijn van de Grieken in de antieke oudheid. Omdat de Griekse goden een grote plaats innemen in de mythologie, kun je in zekere zin wel van mythologie spreken als eerste theologie van de Griekse oudheid.

Mythe
Korte inhoud en thema's
Alcestis
De god Apollo dient een straf uit bij koning Admetus en Alcestis in Pherae. Hij had namelijk de Cyclopen gedood, omdat zij de scheppers waren van Zeus' bliksemvuur, waarmee Zeus Apollo's zoon Asclepius had gedood. Apollo wordt nu verbannen uit het godenrijk om een jaar lang in dienst te zijn bij een mens, Admetus. Als blijk van dank voor zijn goede tijd bij Admetus geeft Apollo Admetos de mogelijkheid om te blijven leven, zolang hij maar iemand kan vinden die voor hem wil sterven. Als Admetus ziek is, denkt hij aan de belofte van Apollo, maar niemand is bereid om voor hem te sterven, met uitzondering van zijn vrouw Alcestis (ze zou namelijk niet zónder hem kunnen leven). Alcestis offert haar leven voor haar man, die het er evenwel enorm moeilijk mee krijgt, dat hij nu zijn vrouw zal moeten missen. Uiteindelijk sterft Alcestis, maar wordt na een tijdje door Herakles opgewekt.

Literatuur:
  • Euripides, Alcestis
Thema's:
  • leven en dood: (plaatsvervangend) sterven, opstanding, angst voor de dood
  • relaties: man-vrouw, zoon-vader, moeder-kind, gastheer-gast
  • normen en waarden: gastvrijheid, waarde van het leven