Uitzicht op de Tairoravallei Kerkkoor in Barabuna Dagelijkse kost: werken in de tuin Iedereen wil meeluisteren

Uitzicht op de Tairoravallei


Uitzicht op de Tairoravallei, onderweg naar het dorpje Barubuna.

Kerkkoor in Barabuna


Kerkkoor tijdens een opname van kerkliederen in het dorpje Barabuna t.b.v. de Audiobijbel in het Tayrora.

Dagelijkse kost: werken in de tuin


De mensen in de Tairoravallei werken dagelijks in hun tuinen om in hun levensbehoeften te voorzien.

Iedereen wil meeluisteren


Tijdens onze audio-opname van een aantal kerkliederen in Barabuna, hadden we veel bekijks.
 

Papoea-Nieuw-Guinea


Het land
pngPapoea-Nieuw-Guinea (PNG) is een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest en omvat het oostelijke deel van Nieuw Guinea, een groot eiland dat net onder de evenaar en boven Australië ligt. Het westelijke deel van het eiland heet tegenwoordig Papua (vroeger Irian Jaya) en behoort bij Indonesië.

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn eigenlijk maar drie plaatsen die de naam ‘stad’ verdienen: de hoofdstad Port Moresby in het zuiden, Lae in het oosten en Mount Hagen in het midden van het land. Verder zijn er honderden dorpen verspreid over het hele land, die vanwege het bergachtige landschap vaak erg geïsoleerd zijn van elkaar.
De nationale munteenheid is de Kina (PGK) met een waarde van ca. 0,28 euro.


Geschiedenis

Papoea-Nieuw-Guinea werd al in de 16e eeuw door Portugezen en Spanjaarden ‘ontdekt’ en het kreeg de naam ‘Nieuw Guinea’ vanwege de overeenkomsten die men zag met het Afrikaanse Guinea. De toevoeging ‘Papua’ duidt op het krulhaar van de Papua’s.
Aan het einde van de 19e eeuw werd het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea gekoloniseerd door Duitsland, terwijl het zuidelijke deel van het land een Britse kolonie werd.
Het land was tijdens de Tweede Wereldoorlog het toneel van hevige strijd, waarin ruim 200.000 Japanse, Australische en Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Australië kwam als winnaar uit de strijd en kreeg de controle over het land.
Inmiddels is Papoea-Nieuw-Guinea sinds 16 september 1975 een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest waartoe o.a. ook Australië behoort.

bosKlimaat, geografie en demografie

Net onder de evenaar gelegen, heeft Papoea-Nieuw-Guinea over het algemeen een tropisch klimaat, waar de gemiddelde temperatuur in de koudste maand niet verder daalt dan 18⁰C. De hoge bergen, de diepe dalen en het feit dat zo’n 93% van het land bedekt is met tropisch regenwoud, maken het niet alleen tot een prachtig land, maar ook tot een erg ontoegankelijk land. Er zijn maar weinig verharde wegen en het meeste binnenlandse verkeer gaat per vliegtuig. Als Wycliffe Bijbelvertalers per vliegtuig naar hun dorpjes reizen, maken ze daarvoor gebruik van de diensten van de MAF.

Papoea-Nieuw-Guinea, dat doorkruist wordt door de twee grote rivieren de Sepik en de Fly, telt met 6 miljoen mensen veel minder inwoners dan Nederland. Toch is het land qua oppervlakte met 462.840 km2 maar liefst 11x zo groot als Nederland!

Mede vanwege de ruige natuur hebben verschillende bevolkingsgroepen altijd geisoleerd van elkaar geleefd. Daardoor zijn er enorm veel verschillende volken in Papoea-Nieuw-Guinea. Er zijn ongeveer 1000 verschillende volken en culturen, die samen maar liefst 830 verschillende talen spreken (geen dialecten!). Het grootste gedeelte van de bevolking leeft erg traditioneel en eenvoudig en er is veel analfabetisme (rond de 60%).