Uitzicht op de Tairoravallei Kerkkoor in Barabuna Dagelijkse kost: werken in de tuin Iedereen wil meeluisteren

Uitzicht op de Tairoravallei


Uitzicht op de Tairoravallei, onderweg naar het dorpje Barubuna.

Kerkkoor in Barabuna


Kerkkoor tijdens een opname van kerkliederen in het dorpje Barabuna t.b.v. de Audiobijbel in het Tayrora.

Dagelijkse kost: werken in de tuin


De mensen in de Tairoravallei werken dagelijks in hun tuinen om in hun levensbehoeften te voorzien.

Iedereen wil meeluisteren


Tijdens onze audio-opname van een aantal kerkliederen in Barabuna, hadden we veel bekijks.
 

Onze voorgeschiedenis met Wycliffe

AzieHet prille begin
Het begin van onze interesse in het werk van Wycliffe Bijbelvertalers ligt in 2004. We zijn toen naar een oriëntatieweek van Wycliffe in Engeland geweest, waarin we kennisgemaakt hebben met het werk van Wycliffe. Hoewel Erna vanaf haar kinderjaren getrokken werd door de zending en Michel sinds zijn studie theologie, was het in deze week dat ons hart werd geraakt door de hoge nood die er nog steeds is in bepaalde delen van de wereld: nog ruim 350 miljoen mensen zijn niet in staat om Gods Woord te lezen in hun taal, omdat die nog niet in hun taal is vertaald! Dat wisten wij vóór deze oriëntatieweek nog niet en deze gedachte liet ons niet los.

Snuffelbezoek
In 2006 zijn wij twee maanden in Zuid-Oost Azië geweest om daar een aantal projecten van Wycliffe te bezoeken. Tijdens dit oriëntatiebezoek hebben we veel gezien van het werk dat Wycliffe Bijbelvertalers doen in de praktijk en hier is het concrete verlangen geboren om in de toekomst dit belangrijke werk te gaan doen.

bulWerken en studeren
De jaren na dit bezoek staan in het teken van de studie. Doordat Michel daarnaast veel werkt op het Van Lodenstein College, duurt het echter wat langer dan verwacht voordat hij zijn studie kan beëindigen. In 2010 krijgt hij zijn doctoraal diploma. Aansluitend haalt Michel een Educatieve Master voor zijn 1e graadsbevoegdheid, iets wat hem straks in Papoea-Nieuw-Guinea goed van pas kan komen.

Sollicitatie
wycliffelogo transparant kleinInmiddels is de weg vrij om het sollicitatietraject van Wycliffe in te gaan: de voorsollicitatiefase hebben we achter de rug en we zitten nu in de sollicitatiefase. Deze fase staat in het teken van voorbereiding, waarbij onder andere het volgende komt kijken: gesprekken met de kerkelijke gemeente, het schrijven van een geloofsovertuiging, het doornemen en tekenen van stapels formulieren, het ondergaan van een medische keuring en een psychologisch onderzoek, het opbouwen van een thuisfrontcommissie die zich vervolgens al snel gaat beginnen met steun- en fondswerving, etc., etc.

Lid van Wycliffe Bijbelvertalers
Op Koninginnedag 2013 gaat de telefoon. Onze contactpersoon bij Wycliffe: 'Gefeliciteerd, jullie zijn vandaag aangenomen!'. Een jarenlange wens eindelijk in vervulling gegaan. Ondanks dat we ons al zo lang op dit moment hadden voorbereid, merken we toch vanaf deze dag dat 'solliciteren' en 'lid zijn' toch wezenlijk verschillende zaken zijn. Er is een nieuwe mijlpaal ontstaan en je focus ligt nu op iets anders: het daadwerkelijke vertrek naar het buitenland.
Het orgel is verkocht, dozen stapelen zich inmiddels op, boekenplanken raken almaar leger en leger en zo bereiden we ons voor op onze emigratie. Van opruimen, verkopen en weggooien tot het boeken van de reis naar het buitenland. Elke keer een stapje verder. Nu is het wachten op en bidden om voldoende financiële steun om daadwerkelijk te kunnen gaan.

Opleiding in Engeland
Van juli t/m december 2013 studeren we in Engeland aan het Redcliffe College in Gloucester. We volgen daar colleges over culturen en talen: hoe kun je je die nu het beste eigen maken? En waarom is het belangrijk om je te verdiepen in andere culturen? Wat is de impact hiervan op het bijbelvertaalwerk dat we straks hopen te gaan doen. De kinderen krijgen in deze periode 'home schooling' van een Nederlandse 'nanny' en leren ook alvast een beetje Engels.

Papoea-Nieuw-Guinea: een eerste kennismaking
Inmiddels zijn we op 14 januari 2014 naar Papoea-Nieuw-Guinea vertrokken, waar we nu de Pacific Orientation Course (POC) volgen. Dit is een uitgebreide cursus over het land, de taal, de cultuur, etc. en een heel praktische voorbereiding op het leven in dit land dat zo anders is dan Nederland. We leren het Tok Pisin, de omgangsvormen, hoe je je eigen 'haus kuk' (eethuis) moet bouwen en vervolgens ook hoe je je eten moet bereiden met lokaal voedsel op een zelfgemaakt vuurtje.

Werken in Ukarumpa
Sinds 1 mei 2014 werkt Michel op het Trainings Centrum in Ukarumpa, een Wycliffe/SIL dorpje in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea. Daar traint hij Papoea-Nieuw-Guineeërs om bijbelvertaler te worden. Hij geeft onder meer les in bijbels Hebreeuws en in bijbels Grieks. En vanaf 1 juni 2015 is hij naast docent ook als onderwijsdirecteur verantwoordelijk voor het curriculum dat aangeboden wordt.